top of page

Mingmen: The Gate of Life

Bijgewerkt op: 29 aug.

Mingmen betekent levenspoort en is een van de belangrijkste energiepoorten van het lichaam, waarmee in Qigong en Taiji wordt gewerkt. Het ligt tussen de 2e en 3e lendenwervel tegenover de navel op de buitengewone meridiaan Dumai (gouverneursvat, een van de twee meridianen die de Kleine Hemelse kringloop vormen).

Naast een energiepoort is Mingmen ook een gebied of ruimte achterin in het onderste Dantian dat als een innerlijk paleis wordt beschouwd en daarom ook wel Mingmen Palace wordt genoemd. In deze blog vertel ik je meer over de bijzondere betekenis en functie van deze poort.


Wat zijn energiepunten? Energiepunten worden in de Traditionele Chinese Medicijnleer (TCM) acupunctuur punten genoemd en in de massagewereld meestal drukpunten (acupressuur). Ze bevinden zich op de meridianen en maken de Qi-stroom door, in en uit de meridianen mogelijk. Net als meridianen zijn er ontelbaar aantal energiepunten in het lichaam aanwezig. Deze worden in TCM genummerd. Sommige energiepunten zijn verbonden met meerdere meridianen.  

Klassieke kaart uit de Traditionele Chinese geneeskunde of medicijnleer van de twaalf hoofdmeridianen (Shi Er Jing Mai) met hun belangrijkste energiepunten (acupunctuur- of drukpunten)
De twaalf hoofdmeridianen en hun belangrijkste energiepunten

Energiepunten hebben een soort trechtervorm en lopen van een groter punt aan de oppervlakte van het lichaam uit tot een smaller punt in het lichaam. Energiepunten die meer aan de oppervlakte van het lichaam liggen, kunnen interne afgeven en externe Qi opnemen en worden daarom als poorten gezien en zo ook benoemd. Er bevinden zich zo’n 360 hoofdpoorten in het lichaam.


Gate of Life Mingmen is een van de belangrijke energiepoorten van het menselijk lichaam. Het beheerst en controleert de twaalf hoofdmeridianen, is direct verbonden met het onderste Dantian en is het Qi centrum van de nieren. Mingmen zorgt dat het Dantian en de nieren worden gevoed en de twaalf hoofdmeridian, alle delen van het lichaam en de twaalf hoofdorganen kan voeden en versterken.


Mingmen wordt als de bron van ons leven gezien, omdat hier pre-natale (aangeboren) Qi (Jing) in dit gebied wordt opgeslagen. Onze levenskracht en geest zou in Mingmen gezeteld zijn en dat op het moment dat we sterven onze laatste Qi en adem via Mingmen het lichaam verlaat. Mingmen openen wordt beschouwd als de sleutel tot een lang leven. 


Peter Smit van Chi Connect (Rotterdam) at the first Heavenly Gate (presents Mingmen) on the golden peak trail (Jing Ding temple) with present the small heavenly cosmic circle in Wudang Shan, China
1st Heavenly Gate (represents Mingmen) on the Golden Peak trail (Jing Ding Temple), Wudang Shan, China

Mingmen en de onderrug Onze Jing (essentie) en pre-natale Qi wordt in de nieren en Mingmen opgeslagen. Om Mingmen goed te kunnen openen is een soepele, ontspannen, open onderrug een belangrijke voorwaarde. In Taiji (taichi) is het essentieel dat alle bewegingen van het fysieke lichaam worden geleid door Mingmen. Hiervoor is het hebben van een open en soepele onderrug noodzakelijk. De meeste beoefenaars lukt dit pas na tientallen jaren of nooit.  L-Sitting methode Dr. Pang Ming heeft de Straight Legged Sitting Method (L-Sitting) ontwikkeld en als supplementaire oefening aan het Zhineng Qigong systeem toegevoegd om de onderrug en Mingmen sneller en beter te kunnen openen. Daarom is deze methode een belangrijke fundatie voor Qigong, Taiji en Martial Arts. L-Sitting heeft verder als doel om Jing (essentie) te behouden, deze vervolgens om te zetten in Qi en ten slotte in Shen Conclusie Om een sterke innerlijke Qi basis te ontwikkelen, jouw gongfu (vaardigheid) niveau te verhogen en een gezond en lang leven te bevorderen, is het nodig Mingmen en de onderrug te openen. Dit kan met behulp van bepaalde Qigong oefeningen worden bevordert.


Ik hoop dat je door dit artikel beter begrijpt waar Mingmen voor dient en het belang inziet om te werken aan het openen van deze energiepoort en zo een goede fundatie voor je Qigong, Taiji of Martial Arts training te leggen.

Wil jij leren om Qi circulatie in de kleine hemelse kringloop te activeren? 

Je kunt bij Chi Connect verschillende oefeningen leren om Mingmen en de onderrug te openen en versterken. Bekijk ons aanbod en boek een groepsles, workshop, priveles of bedrijfstraining.


Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen?

Bel of whatsapp met 06 41 46 17 76 of mail naar info@chiconnect.nl.

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page