top of page

8 Voordelen van personal training (Qigong en Taiji privélessen)

Bijgewerkt op: 28 aug.

In de sport- en fitnesswereld wordt het personal training genoemd. In oosterse bewegingsvormen zoals martial arts, yoga, pilates, meditatie, Qigong en Taiji (taichi)

en andere kunsten (zoals muziek) priveles. We hebben het over hetzelfde: Een leraar geeft les aan een individu in plaats van aan een groep. Soms is dit ook een duo zijn, zoals vrienden, familie en echtparen. In deze blog vertel ik je meer over de voordelen en waarde van Qigong & Taiji personal training.


Veel mensen denken bij personal training aan (te) dure lessen, die exclusief en meer voor rijke mensen bedoeld zijn. In oude tijden was Qigong nog een geheime leer die alleen werd onderwezen aan monniken, keizers en elite. De keizers hadden naast een eigen dokter (acupuntuur, kruiden en Tuina massage ook een eigen Qigong leraar. Gelukkig is Qigong in de vorige eeuw toegankelijk geworden voor iedereen. Het is misschien relatief duurder dan workshops, cursussen en groepslessen, maar dat is de investering in je eigen gezondheid, geluk en welzijn waard.

Traditionele Chinese kunst met een koi karpers koppeltje, die Yin en Yang en Qigong en Taiji (taichi) personal training oftewel privelessen uitbeelden.

Sneller progressie door les op maat en persoonlijke aandacht Goede persoonlijke begeleiding door een kundige leraar is essentieel om vooruitgang te boeken en verder te groeien. In groepsverband die ruimte en tijd er niet altijd voor iedereen.

Een verkeerde uitvoering wordt niet altijd gezien in een (grote) groep en er minder ruimte voor individuele correcties en aanwijzingen is, waardoor het effect van de oefening beperkt blijft en soms ook tot fysieke klachten kan leiden.


Personal training biedt jou de mogelijkheid oefeningen of vormen te leren die jouw voorkeur hebben of nodig hebt. Het programma wordt afgestemd op jouw doelen, capaciteiten en eventuele (fysieke) beperkingen. Alle aandacht is 100% op jou gericht. Oefeningen en theorieën worden uitgelegd en aangeleerd op een manier die het beste bij jou past, want iedereen heeft zijn eigen manier van leren. Er is ruimte voor een dialoog en herhalingen. Dit versnelt jouw leerproces en haalt het maximale uit jouw en de oefeningen naar boven.​

Sneller verhelpen van persoonlijke klachten (klacht gericht)

Personal training is de ideale middel om specifieke klachten te verhelpen. Net zoals een bezoek aan bijvoorbeeld een fysiotherapeut of acupuncturist. Je leert die oefeningen, die het beste werken voor jouw klachten en het beste aansluiten bij jouw wensen. Zo ben je snel in staat om zelf klachten te verhelpen en voorkomen: Je wordt je eigen dokter en produceert je eigen innerlijk medicijn. Op den duur zijn andere behandelingen zoals fysiotherapie of acupunctuur minder of niet meer nodig. Want je hebt nu de middelen om jezelf te onderhouden in plaats van anderen dat te laten doen tegen hogere tarieven.


Verbeteren, verfijnen en verdiepen van jouw Qigong & Taiji

Het eenmalig aanleren van een vorm of een paar oefeningen in een workshop of een paar lessen is meestal niet genoeg om deze goed eigen te maken. Je leert jezelf al snel verkeerde dingen aan of blijft steken in je verdere ontwikkeling en groei, waardoor de positieve effecten van oefeningen beperkt blijven. Qigong en Taiji kennen vele lagen en niveau's, waardoor er altijd ruimte is te groeien en verdiepen. Haal het meeste uit Qigong en Taiji met personal training.


Als je nieuwe oefeningen hebt aangeleerd, dan is het raadzaam die na een aantal weken of maanden te laten checken door een gecertificeerde leraar. Het is ook raadzaam een bepaalde oefening of vorm die je een langere tijd niet meer beoefend hebt weer op te frissen met personal training. Ik zie veelvuldig dat mensen zichzelf snel verkeerde bewegingen, visualisaties en affirmaties aanleren en hun eigen draai eraan geven. Dat kan de positieve effecten van de oefeningen beperken of zelfs fysieke klachten geven. Met personal training kan alles nog een keer in jouw tempo uitgelegd, herhaald en gecorrigeerd worden.

Qigong of Taiji leren in jouw eigen tempo Personal training is met name handig als je erg druk bezet bent (veel afspraken) en lesdata, -tijden en reistijd hier niet voldoende op aansluiten. In overleg bepaal je zelf wanneer en hoe vaak je lessen volgt. Afgestemd worden op jouw agenda en leefstijl. Op dagen en tijden die jou het beste uitkomen. En als er iets tussen komt, dan kan een priveles eenvoudig verzet worden. Dat is bij een workshop, cursus of groepsles vaak niet mogelijk. Als je altijd een volle agenda en weinig vrije tijd hebt, dan is online of aan huis privelessen volgen een uitkomst, want je hebt namelijk geen reistijd. Kies uit verschillende leslocaties (ook online en aan huis mogelijk) Bepaal zelf hoe en waar je personal training wilt volgen. Sommige mensen vinden het om een bepaalde redenen niet prettig om in een groep te trainen. Of hebben een te volle agenda en te weinig vrije tijd. Dan is online of aan huis privelessen volgen een uitkomst, want je hebt namelijk geen reistijd.


Voor personal training hoef je niet altijd de deur uit. Ik kom graag bij de klant thuis, omdat mensen zich thuis het meest op hun gemak voelen. Door thuis les te krijgen en te trainen ontstaat er een goed energieveld (Qi veld), die ik als leraar deels ontwikkel. Hoe vaker je op die plek traint, hoe krachtiger dit energieveld wordt, hoe groter de positieve effecten van de oefeningen zijn.


Als je niet uit huis weg wilt of kunt of te ver weg woont (bijvoorbeeld in een andere provincie of in het buitenland), dan kun je ook online privélessen volgen via Teams, Zoom of Facetime. Uiteraard is priveles ook mogelijk in mijn werkruimte het Rotterdam-centrum te volgen voorafgaand met een kopje gezonde Chinese losse kwaliteit thee. Bij mooi weer is les ook outdoor mogelijk, bijvoorbeeld een stadspark, bos, strand of tuin. Of eventueel na een groepsles of workshops op onze vaste leslokatie.


Combineren van privelessen met Tuina massages voor een extra boost Het is mogelijk om Qigong lessen met Tuina massage te combineren. Je hebt dan afspraken achter elkaar. Massages kunnen een extra boost zijn om spanning en blokkades weg te nemen en Qi- en bloed beter te laten stromen. Net als Yin en Yang versterken Qigong (of/en Taiji) en Tuina elkaar.


Tuina (Chinese massage) is meer dan 4000 jaar oude Chinese therapeutische massagekunst, die samen met acupunctuur, kruiden en Qigong deel uitmaakt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM). Net als Qigong activeert deze massagekunst het zelfgenezend vermogen van het lichaam en brengt het Yin & Yang in balans. Het onderscheidt zich van andere (westerse) massages door het gebruik van therapeutische massage technieken en acupressuur vanuit de Traditionele Chinese geneeskunde principes. Wat Tuina verder uniek maakt is het gebruik van interne kracht (Qi) door de masseur in plaats van spierkracht, wat zorgt voor een dieper en doordringender effect.


Naast Qigong of Taiji krijg je lifestyle advies Qigong is naast een bewegingskunst ook een manier van leven. De manier van leven speelt namelijk een grote rol in het behouden van een goede energiehuishouding en jouw mate van gezondheid en vitaliteit. Qigong of Taiji beoefenen in combinatie met een ongezonde leefstijl is volgens een oud Nederlands gezegdes als dweilen met de kraan open.

Lifestyle advies is opgenomen in personal training met aandacht voor slaap, beweging, voeding, mindset en andere aspecten op het spiritueel, fysiek en emotioneel gebied. Leer vormen en oefeningen, die niet in andere lesvormen worden aangeboden Er zijn oefeningen of vormen, die niet (vaak) in groepslessen, workshops en cursussen worden aangeboden. Of dat het volgen van dergelijke lessen jou niet lukt. Personal training is dan een uitkomst. Je kunt een vorm of oefening in je eigen tempo leren die jou aanspreekt of nodig hebt. En ook op welk moment en in welk tempo jij dat wilt.


Conclusie Personal training (privelessen) volgen heeft veel voordelen, waarbij vooral de flexibiliteit, individuele aandacht en maatwerk toonaangevend zijn en de sleutel tot succes vormen.


Het betalen van een relatief hoger tarief dan groepslessen en workshops is de investering in jezelf en jouw eigen gezondheid en welzijn meer dan waard. Afhankelijk van je niveau, aanleg en behoeften, kunnen een aantal sessies al voldoende zijn en jou veel positiefs brengen. De kosten verdienen zich snel terug.


Mijn tarief als senior leraar met meer dan tien jaar leservaring is aan de lage kant om privelessen bewust toegankelijk te houden voor mensen met een modaal inkomen. Er zijn leraren die hoge commerciele prijzen van 75,- of meer vragen. Ik ben van mening er dan geen goede prijs-kwaliteit verhouding is. Ik geef les om vanuit passie anderen te helpen en niet om er rijk mee te worden.


Wil jij ook graag Qigong en/of Taiji (taichi) privelessen volgen? 

Bekijk ons aanbod en boek jouw priveles. Wil je liever eerst even contact voor advies of een vraag te stellen? Bel of whatsapp met 06 41 46 17 76 of mail naar info@chiconnect.nl.


Copyright © Chi-Connected 2016/2024 – All Rights Reserved Dit werk is gelicenceerd onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0-licentie. Wanneer je gebruik wilt maken van dit werk, plaats dan een link naar de desbetreffende pagina op www.chi-connect.nl en gebruik de volgende methode van naamsvermelding: “Peter Smit Chi Connect; Voordelen van Qigong Personal Training (2016), www.chi-connect.nl, CC BY-NC-ND 4.0 gelicenseerd”.

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page